БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОТ ФЕВРУАРИ ФРАНЦИЯ ОБЛЕКЧАВА ПОВЕЧЕТО МЕРКИ

Решението влиза в сила от 2 февруари

От началото на следващия месец Франция започва да облекчава повечето ограничения, въведени заради КОВИД-19. Министър-председателят на Петата република обяви, че от 2 февруари ще бъдат премахнати ограниченията за броя на зрителите на спортни, културни и развлекателни обекти, а дистанционната работа ще бъде само препоръчителна.

На същата дата ще бъде отменено и носенето на маски на открито и на част от местата, където дистанцията не може да се спазва.

Същевременно премиерът Жан Кастекс увери, че влизащият скоро в сила ваксинационен паспорт може да бъде отменен, ако рискът за общественото здраве намалее.

Документът позволява само на онези, които имат сертификат за ваксинация срещу КОВИД-19, да получат достъп до ресторанти, кафенета, транспорт и развлекателни дейности. Досега имаше възможност и онези, които представят отрицателни резултати от тест за коронавируса, да имат достъп до тези места. Въвеждането на ваксинационен пропуск бе одобрено от френския парламент, но все още не е получило зелена светлина от Конституционния съд. Мярката вече породи многохилядни протести в страната.