БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Отбелязваме 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий

Столицата ще отбележи и 130 години от написването на химна „Върви, народе възродени“

Отбелязваме 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. По традиция, празникът беше отбелязан с шествие и празнична програма пред Народната библиотека.

Традиционно, шествието започна от площад "Независимост" в 10.30 часа и завърши пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11.00 ч. започна церемонията.

В празничната програма прозвуча стихотворението на Иван Вазов "Аз съм българче", изпълнено от най-малките участници в тържеството - първолаците Юрий Борисов и Боряна Бояджиева от Частно основно училище "Питагор".

Като представител на младата българска интелигенция - поетът Иван Ланджев произнесе национално слово.

Беше отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски ритуал по поднасяне на венци.

На днешния ден се отбелезват и 130 години от написването на химна „Върви, народе възродени“. Навършват се и 50-години от поставянето на паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека.

Празненствата в София прдължават през целия ден с различни тържества и мероприятия ....с безплатен вход работят Софийската градска художествена галерия, Регионалния исторически музей - София, Парк-музей "Врана" и Зоологическата градина.