БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Празникът официално се чества от 1901-ва

България почита паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на родината.

Ботев е пада убит от вражески куршум на 1 юни 1876 г. След като на 1 юни 1876 г. Ботевата чета се изтегля към връх Вола и оттам към върховете Камарата, Купена, Околчица, където в продължение на цял ден води сражения, щабът на четата се събира привечер, за да обсъди по-нататъшните действия. По време на заседанието Христо Ботев е убит. За негов заместник е определен Никола Войновски, след което четата тръгва на югоизток. Ботевата чета води сражение в района на Рашов дол, край Лютиброд. В боя загиват Георги Апостолов и още 10 четници.

Официално денят се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Околчица, познат и като Вола, присъстват и членове на четата на Ботев.

Тази година се навършват 144 години от гибелта на българския поет и революционер, а заради мерките срещу коронавируса на много места няма да има официални церемонии или те ще бъдат съвсем скромни.

По традиция точно в 12 ч. сирените в цялата страна ще се включат за отдаване на почит към Ботев и загиналите за свободата..

Тази година заради ограниченията заради коронавируса традиционният поход от Козлодуй до Околчица няма да се състои в познатия му вид, а ще бъде под формата на щафета. Във Враца вчера не се проведе и обичайната заря-проверка.

Официални церемонии няма да има в София заради изискванията да няма струпвания на хора, но кметът Йорданка Фандъкова ще поднесе цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина.

Държавният глава Румен Радев ще бъде в Калофер, където в 11.30 часа ще участва във възпоменателната церемония пред мемориалния комплекс "Христо Ботев". След това държавният глава ще посети Националният музей "Христо Ботев" и ще положи цветя пред бюст-паметника на революционера и на неговата майка Иванка Ботева.

Поклонения и кратки церемонии ще има и в други градове на страната.

В Пловдив от 11.45 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина слово ще има кратка церемония с водещ Златко Павлов, а слово ще произнесе издателят и преводач Манол Пейков, носител на Награда "Пловдив" за ярки постижения в културния живот на града. Заради мерките срещу коронавируса в поклонението не е предвидено присъствието на граждани и няма да участват почетна рота и военен оркестър.

В Русе в 11.30 ч. пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение ще започне възпоменателна церемония, в която ще участват общинския духов оркестър и ще бъде строен почетен караул от русенския гарнизон. Русенският митрополит Наум ще отслужи заупокойна молитва. Точно в 12 ч. ще прозвучат сирените в чест на Ботев и загиналите за свободата на България, а веднага след това ще бъде направен тест на системата за ранно оповестяване. В продължение на две минути ще бъде излъчен звуковият сигнал "Въздушна опасност", съобщават от общината.

В Бургас в 11.00 ч. пред Бюст-паметника на Ботев в Приморския парк ще бъдат положени венци и цветя, а Бургаският духов оркестър ще изпълнява празнични маршове.

Церемонии ще има и във Велико Търново, където в 11.55 ч. пред паметника на революционера в центъра на града ще бъде строен почетният караул. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя, а в 12.30 ч. ученици от природо-математическата гимназия "Васил Друмев" ще представят литературната композиция "Спасена памет", посветена на Ботев.