БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Отбелязваме Деня на Земята за 50-а година

Отбелязваме Деня на Земята за 50-а година

Тема на кампанията е "Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие"

На 22 април 2020 г. Денят на Земята отбелязва своята 50-а годишнина. Тема на кампанията е "Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие".

Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечеството и за функционирането на животоподдържащите системи, които правят света ни обитаем.

Тази година отбелязването става в условията на извънредни мерки заради епидемията от коронавирус. Това е и една от причините EARTHRISE (глобалното движение за изменение на климата, водено от младежки климатични групи в координация с Earth Day Network - глобалния организатор на Деня на Земята) да постави нов глобален стандарт за Деня на Земята 2020 г.

През април 1970 г. милиони хора се мобилизират, за да поискат защита за планетата, която наричаме свой дом. Този исторически ден поставя началото на съвременното движение за опазване на околната среда, известно като Ден на Земята. Половин век по-късно то се е превърнало в най-мащабното гражданско събитие, в което участват над милиард души всяка година. Обикновено хората из целия свят излизат, за да помогнат да почистим нашата планета, да засадят дървета и да възстановят красотата на Земята. Но сега по-голямата част от населението остава по домовете си.

Затова от "Нешънъл Джиографик" предлагат юбилеят да се почете с три световни премиери. "Джейн Гудол: Надеждата" ще може да се гледа днес, 22 април, от 21 ч. След това ще се излъчи "Фотосъкровищница: Най-редките създания" и "Окаванго: Река на мечтите - Божествено пътешествие".