БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Отиде си Анжел Вагенщайн

Отиде си Анжел Вагенщайн

Бил е депутат от БСП в Седмото Велико народното събрание през 1990-1991 г.

Отиде си Анжел Вагенщайн, съобщиха негови близки. Той е български режисьор, сценарист, писател и общественик.

„Най-голямото, топло и състрадателно сърце спря да бие. Погребението ще се извърши в най-тесен семеен кръг. Поклонението ще се състои в Софийската синагога на трийсетия ден от смъртта, както повелява еврейската традиция“, написа внучката му Жаклин Вагенщайн във Фейсбук. 

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 г. Създател е на сценариите на 52 игрални, документални и анимационни филма, произведени в девет страни. Автор е на пиеси за възрастни и деца, поставени в България и чужбина. Написал е седем книги, издадени в Германия, Русия, Франция, Чехия, Съединените американски щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Македония, Испания, Полша, Италия, Израел.

Като дете на еврейско семейство с леви убеждения, той става член на РМС на 16 години, а преди и след падането на Тодор Живков от власт взема дейно участие във формати в защита на човешките права.

Бил е депутат от БСП в Седмото Велико народното събрание през 1990-1991 г.

Романите от трилогията „Петокнижие Исааково”, „Далеч от Толедо” и „Сбогом, Шанхай”, посветени на съдбата на европейските евреи през Втората световна война, са удостоени с национални и международни награди, в това число, европейската награда за литература „Жан Моне“ и годишните литературни награди на Съюза на българските писатели, на Сорбоната и ЮНЕСКО.