БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ОТКРИХА БЕЗЦЕННА КАРТИНА НА ПИКАСО, ПОДАРЕНА НА ГЪРЦИЯ И ОТКРАДНАТА В ГЪРЦИЯ

ОТКРИХА БЕЗЦЕННА КАРТИНА НА ПИКАСО, ПОДАРЕНА НА ГЪРЦИЯ И ОТКРАДНАТА В ГЪРЦИЯ

Оказва се, че картините през цялото време са се намирали на 50 километра от Атина

Гръцката полиция откри 2 безценни картини - на Пабло Пикасо и на Пит Мондриан, откраднати от Националната галерия на Гърция през 2012 година. Гръцките медии нарекоха това обирът на века. Оказва се, че картините през цялото време са се намирали на 50 километра от Атина, вероятно заради невъзможност да бъдат изнесени зад граница.
За кражбата е заподозрян местен жител, който е задържан. Цената на шедьовъра, рисуван от Пикасо през 1939 година е 20 милиона евро.

Полицията е възобновила разследването през 2020 г., след като е станало ясно, че картините на Пикасо и на Мондриан не са се появявали на черния пазар. Според разследващите, това означавало, че обирджиите не са успели да изнесат произведенията на изкуството в чужбина и вероятно те още се намират в Гърция и затова подновили търсенето им.
„Глава на жена“ на Пикасо и „Вятърна мелница“ на Мондриан бяха откраднати от Националната галерия през януари 2012 г., в последния ден преди галерията да бъде затворена за основен ремонт.
Автентичността на картината на Пикасо е установен от ръкописното посвещение, което великият испански художник добавя на гърба на платното, когато през 1949 година го подарява на Гърция. В него той пише "НА ГРЪЦКИЯ НАРОД С ПОЧИТ ОТ ПИКАСО". Подаръкът е по повод приноса на гърците в борбата срещу нацизма.