БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Отмяната на машинния вот мина през правна комисия с гласовете на ГЕРБ и Обединени патриоти

За кметове и общински съветници ще гласуваме на 27 октомври, постанови с указ президентът Румен Радев.

Без машини на местния и парламентарния вот, реши правната комисия днес. Дебатът за и против продължи близо 3 часа. Представителите на ЦИК извадиха аргумента, че опитът от европейския вот показва, че хората не могат да гласуват машинно и освен това наемът за машините бил много висок – по 3000 лв. на машина. Омбудсманът Мая Манолова заяви, че наемите необяснимо са нараснали за последните няколко години от 1700 на 3000 лв. или близо 70% от тяхната цена, изчисли Манолова и посочи, че при машинния вот няма недействителни бюлетини и няма подправени секционни протоколи.

Според депутата от БСП Филип Попов над 1000 изборни секции е установено изписване на грешка при резултатите и не по вина на машините.

Освен това ЦИК казва, че само 8% са гласували машинно, което просто не е вярно, заяви Попов.
Според депутатът от ДПС Йордан Цонев, най-големият проблем в избирателната ни система са манипулациите на вота в секционните избирателни комисии. Не искам човешки пръсти да пипат секционните протоколи!, заяви още Йордан Цонев.

Въпреки острите упреци, промените минаха с 12 гласа за на и 9 против. За втори път ГЕРБ и ОП променят Изборния кодекс за тази година, свързан с машините.