БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОТНОВО ГЛАСУВАНЕ С ХАРТИЕНИ БЮЛЕТИНИ В НЯКОИ СЕКЦИИ

На първия за деня брифинг на комисията бе съобщено за липса на сериозни нередности в изборния процес

В редица секционни избирателни комисии се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини заради проблеми с машините. Това става ясно от заседание на Централната избирателна комисия тази сутрин. На първия за деня брифинг на комисията бе съобщено за липса на сериозни нередности в изборния процес.

Вчера шест машини не са проработили и ЦИК е решила в тях да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

"Общо 15 устройства не работят към момента в цялата страна. Една от машините е била с изтощена батерия. В друга секция пък изчезнаха всички карти за гласуване", съобщи Росица Митева, говорител на ЦИК.

Повреда в машината също е довела до гласуване с хартиени бюлетини в секция в 25-и МИР София. Повредени смарткарти са причина за хартиен вот в секция в Русе. В цяла община пък е премахната подвижна секция заради липса на карантинирани. Жалбите и сигналите към ЦИК са в пъти по-малко от първия тур на вота.

"Към 10:30 ч. има постъпили една жалба и шест сигнала. Има няколко сигнала за нарушаване на изборни права. Има и сигнал за предизборна агитация, който обаче не е разгледан", съобщи Митева.

В 4 секции в чужбина са разпечатвали сами бюлетините от електронен вариант, изпратен от ЦИК. Причината е, че до там не са достигнали нито машини, нито бюлетини. Секциите са в Австралия, САЩ и Нова Зеландия.