БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОТНОВО ИЗБОРЕН ТУРИЗЪМ ОТ ТУРЦИЯ

На граничен пункт "Капитан Андреево" са забелязани опашки от желаещи да гласуват на изборите в България

На граничен пункт "Капитан Андреево" са забелязани опашки от желаещи да гласуват на изборите в България. Най-малко шест автобуса от Турция са пристигнали в Кърджали в събота и в неделя, съобщиха от автогарата в родопския град. Междувременно турските медии обръщат внимание на двойния вот в България и на засиления интерес на българските турци към него.

Информационният сайт Ихляс Хабер Ажансъ е публикувал кадри как на автогара в Истанбул десетки желаещи да гласуват се качват на автобуси, които да поемат на северозапад.

Вестник "Мили Газет" разказва как хиляди турци се стичат в България да участват на изборите.Според изданието фактът, че за първи път ДПС участва в президентската надпревара със собствен кандидат, което кара българските турци, които имат двойно гражданство, активно да гласуват.

Държавната Анадолска Агенция цитира Зюлфетин Хаджиоглу заместник-председател на Балканската конфедерация на турците в Тракия. Той призовава сънародниците си да излязат да гласуват, но се въздържа да посочи конкретни партии, излизайки с абсурдното твърдение, че във всяка партия в страната има кандидати-мюсюлмани или турци.

Си-Ен-Ен ТЮРК разказва как турците с двойно гражданство в Истанбул гласуват за президентските и парламентарните избори в България. 126 урни бяха поставени в цяла Турция за изборите в България. Гласува се в 26 училища, включително и в българското консулство в Истанбул.

Председателят на Асоциацията за солидарност на мигрантите на балканските турци Къркларели Ерол Атеш разказа пред вестник "Милиет", че в ранните сутрешни часове е имало интензивна избирателна активност.