БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Отново скандали в управляващата коалиция. ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ са скрито мнозинство, заяви Кирил Петков

Отново скандали в управляващата коалиция. ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ са скрито мнозинство, заяви Кирил Петков

Георги Свиленски, БСП: В момента в българския парламент заседават опозиционните партии, а управляващите ги няма

И тази сутрин се стигна до остър словесен сблъсък между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Двамата си размениха остри реплики отново на влизане в парламента, като Борисов заяви, че вчера се е запознал с Лена Бориславова и е разбрал истинските им намерения:

"Да управляват държавата еднолично както парламента, както законодателната власт, регулаторните органи".

Според лидера на ГЕРБ има поголовни смени на кадри в министерствата, а агенциите, които изцяло контролират, сега искат и регулатора.

От своя страна Кирил Петков заяви, че днес ПП-ДБ няма да влязат в пленарната зала. 

"Ясно предупредихме, че нещата, които се случват в последните дни са недопустими. Първо, едно от най-големите събития от последните 2 седмици, беше подмяната на Гешев със Сарафов. Искахме да бъде изслушан в НС правосъдният министър. Бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и Възраждане", каза той.

"Правната комисия поиска да бъде изслушан правосъдният министър, комисията беше блокирана също от тези партии. Антикорупционният закон, при който имахме договорка, че двата закона ще бъдат вкарани заедно, нашият закон беше отхвърлен със същото това мнозинство. Така не може да продължава", подчерта Петков.

По думите му, вчера три регулатора – Сметната палата, БНБ и НЗОК са били вкарани в комисия.

""Ако някой си мисли, че докато имаме правителство, което е много важно за България и както виждате, вече има успехи - говори се и за Шенген, и за Бюджет с до 3% дефицит -  че това ще бъде цената - във всички регулатори, които са с мандати до 5 години, да бъдат заменени хората с това скрито мнозинство от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", много се лъже. Няма как да дадем контролите на държавата в ръцете на това мнозинство, без обсъждане, прикрито и набързо. Българската държава не заслужава в следващите 5 години да има регулатори, които са същите отпреди", добави Петков.

В заключение той обяви: 

"Днес цялата ни парламентарна група отива на съвещание да вземем решение какво правим ако този тип нарушаване на договореностите продължават. Даването на оставка потенциално е възможен резултат".

"Правителството не се разваля, но трябва ясно да определим характера му – дали е реформаторско, или е правителство-параванче", заяви на брифинг Христо Иванов от ПП-ДБ. 

„Докато правителството се опитва да работи, зад гърба му едно друго мнозинство се опитва да попълва регулаторите“, коментира Иванов. „Искаме спазване на поетите ангажименти и предварително съгласуване на всички процедури за регулаторите, преди те да стартират“, каза още той. 

Георги Свиленски от БСП поиска обяснение за отсъствието на групата и се обърна към лидера на ГЕРБ:

"Господин Борисов, вашите коалиционни партньори ги няма. Моля Ви, вземете мерки, или излезте и обяснете на българското общество кой управлява държавата. В момента в българския парламент заседават опозиционните партии, а управляващите ги няма".

 

Източник: БНР