БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОТПАДА ПОДПИСВАНЕТО НА ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ ПРИ ПОСТАВЯНЕТО НА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19

Това заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров на брифинг

От днес няма да се изисква подписване на писмено информирано съгласие на пациентите за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Това заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров на брифинг.

Проучване на здравното министерство показало, че няма нито законови, нито медицински изисквания за вземане на подобно съгласие от пациентите. В подкрепа на това становище се е изказала и директорът на Европейския център за контрол на заразните болести Андреа Амон, която е на посещение у нас.

България няма да използва европейския механизъм за гражданска защита за допълнителни ресурси и специалисти в битката с коронавируса, тъй като не се налага и четвъртата COVID вълна у нас е пречупена.

"Броят на болните в болниците намалява, броят на починалите намалява – има отстояние 10-15 дни от пиковите стойности. Ако спазваме мерките, които са работещи – със зеления сертификат и повечето тестове, би трябвало да очакваме подобряване на епидемичната ситуация", заяви Кацаров.

От вторник ще заработи открита гореща телефонна линия за граждани по въпроси, свързани с ваксинацията. На тази открита линия ще отговарят лекари от Медицинския университет в София.

Тази седмица се очаква за бъдат поръчани още 1 милион щадящи тестове за учениците. Според Кацаров количеството е достатъчно за връщането в клас на повечето ученици. Той е разговарял с образователния министър Николай Денков с молба да се обсъди варианта учениците от гимназията да се тестват с тестове за възрастни.

"От днес националната здравно-информационна система издава сертификати за повторно боледуване от COVID-19. До този момент това не бе възможно, като създаваше ненужно проблеми на хора, които са преболедували отдавна, а сега нямаха право на нов сертификат. Задължително условие е да са изминали минимум 90 календарни дни от датата, на която е поставена диагноза COVID-19 при предходното заразяване", заяви Кацаров.

Кацаров опроверга твърденията на Анастас Герджиков от снощния дебат, че в болниците не си получават парите и нямат лекарства.