БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ОЖЕСТОЧЕНИ БОЕВЕ В ИЗТОЧНА УКРАЙНА

Засилват се артилерийската канонада и въздушните удари по градовете в Украйна, като се съобщава за цивилни жертви

Боевете в източната част на Украйна продължават. Властите в Киев твърдят, че те са най-ожесточените от началото на бойните действия. Засилват се артилерийската канонада и въздушните удари по градовете в Украйна, като се съобщава за цивилни жертви. Страната продължава настойчиво да моли Запада да засили подкрепата срещу напредващите руски сили.

Засилените въздушни удари са свързани с напредването на руските войски: Москва се опитва да обгради градовете Лисичанск и Северодонецк. Според украинските власти в него вече са разрушени 90% от жилищните сгради, а също така има загинали цивилни. Губернатора на Луганска област твърди, че едва 5% от региона е под контрола на Украйна. Киев признава, че положението в Донбас е тежко и обвинява Москва, че целта ѝ е да превърне големите градове на изток в „пепел по примера на Мариупол и Волноваха“.

Междувременно руското министерство на отбраната отново показа кадри от ракетната система "Искандер", като твърди, че армията нанася удари само по военни цели.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия за геноцид и призова икономическият натиск срещу нея от Запада да стане по-тежък.

"Оказването на натиск върху Русия е буквално въпрос на спасяване на животи. И всеки ден на забавяне, слабост, различни дебати или предложения за „умиротворяване“ на агресора чрез принасяне на жертви означава, че повече украинци са убити. Това е нова заплаха за всички на нашия континент", заяви Зеленски.

Украйна признава, че около 8000 нейни войници се намират в руски плен. Властите се надяват, че в резултат на размяната ще успеят да ги върнат у дома.

В Полтавска област на съдебно заседание още двама руски войници се признаха за виновни за военни престъпления. Според разследващите те са извършили артилерийски обстрел, в резултат на което са унищожени критични инфраструктурни съоръжения и жилищни сгради. За тях прокуратурата иска 12 години затвор. Присъдата ще бъде обявена на 31 май.

Според данни от Киев летните ваканции са отменени в училищата в Мариупол, за да се адаптират децата към новата руска учебна програма.