БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ В НС

В Народното събрание се провежда блиц контрол и редовен парламентарен контрол

В Народното събрание се провежда блиц контрол и редовен парламентарен контрол. Премиерът Кирил Петков и неговите заместници отговарят на актуални въпроси на депутати. В рамките на редовния контрол участват министър-председателят, вицепремиерите Асен Василев, Борислав Сандов, Гроздан Караджов, Калина Константинова и още 10 министри.

Минимален праг на необлагаем минимум ще облекчи живота на семействата. Това заяви Борислав Гуцанов от БСП  по време на парламентарния контрол в парламента. Според него при актуализацията на бюджета всяко българско семейство трябва да почувства, че държавата е помислила за него.

„Няма някой, който да не е наясно какво е реалното икономическо състояние на страната ни, в Европа и по какъв начин преживяват нашите съграждани. Тежко, трудно състояние, огромен e натиска върху икономиката, отразяващ се на всяко едно семейство", заяви Гуцанов.

В тази връзка Гуцанов зададе въпрос към вицепремиера и министър на финансите Асен Василев относно предстоящата актуализация на бюджета: Започна ли подготовката за тази актуализация и какви мерки се предвиждат, за да се облекчи състоянието на всяко едно българско домакинство?

„Може ли да се мисли за вдигане на минималната работна заплата на 760 – 770 лева - предложения, които ние от БСП коментирахме на няколко пъти? Или да има минимален праг на необлагаем минимум, който също да облекчи живота на семействата“, заяви Гуцанов.

Социалистът поиска да знае още дали се предвижда таван на цените на определени стоки, особено от първа необходимост, за да имат хората нужната сигурност.

Асен Васиелв се обяви за въвеждане на еврото.Той посочи, че основните причини са три.

„Първата причина е, че де факто с валутния борд, ние вече сме въвели еврото в икономиката. Когато Европейската централна банка напечата евра и това създаде инфлация, тази инфлация идва в България. Ние няма възможност да напечатаме повече или по-малко левове, така че да управляваме тази парична политика, това е бордът'', заяви Василев.

След Василев, на трибуната излезе премиерът Кирил Петков. Той обеща страната ни д аполучи цялото количество азерски газ, още преди финала на гръцката връзка.

"Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт. Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ преди връзката да бъде финализирана още от 1 юли.", заяви Петков.

По-късно вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова трябва да предостави допълнителна информация по казуса с хакерската атака в системата на "Български пощи". Министърът на туризма Христо Проданов ще представи прогнозата на ведомството за предстоящия летен сезон и ще даде последна информация за настанените украински бежанци.

Най-много въпроси - общо 80, отново са към министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.