БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Парламентарни избори в Украйна

Парламентарни избори в Украйна

Парламентарни избори в Украйна

Украинците гласуват днес на предсрочни парламентарни избори. Прогнозите сочат победа за партията на президента Володомир Зеленски „Слуга на народа“. Комикът и телевизионна звезда победи на президентския вот, а формацията му е нова за политическата сцена в Украйна.  Според последните социологически проучвания, публикувани през седмицата партията на Зеленски  може да получи между 44 и 52% от гласовете. На второ място с 11-13% е благосклонната към Русия формация "Опозиционна платформа", на трето - партията "Европейска солидарност" на предшественика на Зеленски Петро Порошенко с 8%, следвана от партията "Отечество" на бившата премиерка Юлия Тимошенко с 4-7%.

Новопоявилата се през май партия "Глас" на рокзвездата Святослав Вакарчук е смятана за възможен коалиционен партньор на Зеленски, в случай че той не спечели абсолютно мнозинство. Социолозите ѝ отреждат между 4 и 7%.

Зеленски и новото му правителство ще трябва и да изпълнят реформите, договорени с международните кредитори, за да получи Украйна нови заеми в размер за милиарди долари и за да бъде икономиката стабилна.