БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПАРТИТАТА ПО ВРЕМЕ НА ЛОКДАУН МОГАТ ДА СТРУВАТ ПОСТА НА БРИТАНСКИЯ ПРЕМИЕР

ПАРТИТАТА ПО ВРЕМЕ НА ЛОКДАУН МОГАТ ДА СТРУВАТ ПОСТА НА БРИТАНСКИЯ ПРЕМИЕР

Скандалът във Великобритания заради вечеринките в правителството по време на строгия локдаун се засилва

Скандалът във Великобритания заради вечеринките в правителството по време на строгия локдаун се засилва. Натискът срещу премиера Борис Джонсън е огромен - и от обществото, и от опозицията и от собствената му партия. Скотланд Ярд започва разследване, след като в медиите попаднаха снимки как правителственият ръководител празнува в голяма компания, докато на обикновения британец не му беше позволено да си покаже носа навън.

Британският държавният служител Сю Грей, която разследва събиранията на Даунинг стрийт по време на локдауна, е получила снимки на премиера Борис Джонсън съвсем близо с други хора с бутилки вино. Цялата история с нерегламентираните вечеринки привлече вниманието на полицията.

"Мога да потвърдя, че лондонската полиция сега разследва няколко събития, случили се на Даунинг Стрийт и Уайтхол през последните две години във връзка със съобщения за възможни нарушения на правилата, свързани с ковид-19", заяви Кресида Дик, комисар- Скотланд ярд.

В същото време опозицията и редица обществени личности настояват за оставката на Борис Джонсън. В края на краищата членовете на неговия кабинет са нарушили правилата, които самите те са въвели.

"Приветствам решението на полицията да започне свое собствено разследване, тъй като съм уверен, че това ще помогне за изясняване на този случай за обществеността и най-накрая ще постави черта под него", заяви Борис Джонсън.

Джонсън многократно е заявявал, че самият той не е участвал в подобни събития. Но в понеделник се оказа, че през юни 2020 г. той е отпразнувал рождения си ден на работа в голяма компания - докато тогава правилата в страната не позволяваха на повече от шест души да се събират на едно място.