БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Перник има вода за 32 дни, търсят тръби и от чужбина

Перник има вода за 32 дни, търсят тръби и от чужбина

БСП обеща да подкрепи проекта за водоснабдяването на града, но се усъмни в срока за реализацията му

Перник има вода от язовир "Студена" за още 32 дни, до 10 дни той ще стигне до така наречения мъртъв обем, а тръби за водопровода, който се планира да свърже до месец и половина яз."Белмекен" и Перник, още не са намерени. Това стана ясно от рекордно дългото заседание от над три часа на инженерната комисия към Столичния общински съвет. Противно на очакванията на нея така и не бе разгледан официален доклад с предложение за спешното решаване на проблема с водоснабдяването на Перник. Вместо това трима министри представиха информация за проекта и се опитаха да убедят общинските съветници, че няма да се стигне до водна криза и в София. В комисията се появиха Петя Аврамова, министър на регионалното развитие, Емил Караниколов - на икономиката, и Емил Димитров - на екологията, както и кметът на Перник Станислав Владимиров и областният управител на Перник Емил Костадинов. Те представиха голям набор от цифри за наличните количества вода в язовирите, като уточниха, че Перник ще взема от "Белмекен" през "Бели Искър" по 700 000 куб. метра вода на месец, или колкото София харчи за 2 дни. На заседанието управляващите отправиха и редица обещания за публичност, гаранции за недопускане на нова криза и обещание, че столичани няма да бъдат натоварени финансово от проекта. 

В отговор на въпрос на съветници от левицата министър Караниколов заяви, че ще бъде подписано тристранно споразумение между държавата, Столичната община и концесионера "Софийска вода", което да гарантира интересите на столичани. Той изрази увереност и в спазването на срока от 45 дни за реализация на 13,5 км водопровод за 25 млн. лева, "без да се губи нито ден". Проблем обаче било намирането на тръбите и помпените станции, които в момента се издирвали по целия свят от търговските аташета на България. 

Съмнение за изпълнението на поставените срокове изрази и Милка Христова от БСП, която поиска и гаранции, че новите разходи няма да доведат до вдигане на сметките на софиянци. Социалистите обещаха да подкрепят решението за изход от кризата. Емил Караниколов пък се зарече, че ще подаде оставката си, ако "нещо се обърка". 

На срещата не стана ясно кога точно ще бъде внесен за гласуване доклад с конкретния проект, за да започне осъществяването му. 

Източник: Дума