БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПЕТИМА ЗАГИНАЛИ СЛЕД МАСОВО УБИЙСТВО С ЛЪК В НОРВЕГИЯ

Петима души са убити, а други двама ранени при нападение с лък, извършено вчера в норвежкия град Конгсберг

Петима души са убити, а други двама ранени при нападение с лък, извършено вчера в норвежкия град Конгсберг.
Заподозреният - датчанин живеещ в страната, е бил задържан от полицията. Мотивите за нападението все още не са известни.

норвежките сили на реда вече повдигнаха обвинения за умишлено убийство на 37-годишния датчанин, който е бил арестуван при нападението. Самоличността му не се съобщава. Версията за терористичен акт се проучва, но не е основна.

"Според наличните данни престъпникът е действал сам. Засега е рано да се говори за мотив, полицията проучва дали нападението не е било терористичен акт. Съобщенията, идващи от Конгрберг са ужасяващи. Разбирам, че много хора се страхуват, но е важно да подчертаем, че полицията контролира ситуацията", заяви Ерна Сулберг, премиер на Норвегия.

Конгсберг е град с 30-хилядно население на 100 км от столицата Осло. Според властите нападението е започнало привечер. Стрелецът е поразявал жертвите си на няколко места в града, включително в супермаркет. Сред ранените е имало и полицай, намиращ се извън смяна.

На всички униформени в страната е наредено да носят огнестрелно оръжие.

Към момента няма данни за загинали или пострадали български граждани. Посолството ни в Осло поддържа контакт с местните полицейски власти и следи ситуацията.

Това е най-голямото масово убийство в Норвегия от 2011 година насам, когато крайнодесният екстремист Андерш Брейвик уби 77 души в ученически лагер на остров Утоя.