БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Петър Витанов: България се бави с политиките си по Зелената сделка

Петър Витанов: България се бави с политиките си по Зелената сделка

Българските политици трябва да говорят много активно с българския бизнес, за да могат да защитят и неговите интереси в преговорния процес, заяви Витанов

България се бави с политиките си, които са част от Зелената сделка. Българските политици трябва да говорят много активно с българския бизнес, за да могат да защитят и неговите интереси в преговорния процес.

Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов, който е и член на Комисията по транспорт и туризъм пред IX-ата Логистична Бизнес-конференция, която се проведе в София. На нея присъстваха представители на логистичния бизнес, IT-сектора, финансови институции. 

„За мен, като социалист, е важно българските работници да са добре, но това няма как да стане, ако местата, в които работят не са конкурентноспособни. Очаква ни огромна икономическа трансформация и е важно да влезем в нея с ясни цели“, каза Петър Витанов и добави: „До момента дискусията върви само в много тесни политически кръгове, но тази трансформация ще промени всеки един аспект от нашия живот, затова трябва да е на водещо място в обществения дневен ред“.

Петър Витанов запозна участниците във форума със сериозните промени, които се очакват в автомобилния сектор, корабния и въздушния транспорт. Теми, които засягат стотици български компании и хиляди работници. По-високите екологични цели означават и по-висока цена, но за тази цел е предвиден социален фонд, който трябва да направи прехода по-безболезнен.

„До голяма степен процесите са необратими, защото България не е изразила никакви резерви по време на срещите на Европейския съвет. Вместо да губим време в дискусии за това какво не е свършено, трябва да се концентрираме върху възможностите, които ще имаме. А те минават през енергийна трансформация, която у нас трябва да бъде свързана и с развитето на атомната енергетика, енергийна ефективност за предприятията, както и за всяко отделно домакинство“, добави Витанов.

Опасенията на представителите на бизнеса са, че са заложени кратки срокове, в които целите на зеления план за Европа трябва да се осъществят. Също така, че Европа няма да може да отговори на китайската инвазия.

„Европейските депутати трябва да защитят българските позиции, но бизнесът трябва да е много активен в търсене на най-добрите решения. Политиците са тези, които могат да поставят в дневния ред на Европа вашите въпроси“, обърна се към участниците във форума Витанов.

Той напомни, че предишното българско правителство е закъсняло с реакцията си по „Пакета Мобилност“, но опитите на евродепутатите да смекчат удара за българските фирми продължават. Това става с настояване до Европейската комисия да бъде взет предвид докладът за оценка на въздействието, който показва, че ако камионите се връщат до мястото на своята регистрация (в случая България), те ще замърсяват много повече околната среда, което влиза в тежко противоречие с климатичните цели, които си поставя Европа.