БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Петър Витанов: Европейската комисия циментира корумпираното правителство на Борисов с бездействието си

Петър Витанов: Европейската комисия циментира корумпираното правителство на Борисов с бездействието си

„Защо Европейската комисия си затваряше очите, циментира правителството на Борисов, а корупцията в България трябваше да бъде забелязана от Вашингтон?“

„Защо Европейската комисия си затваряше очите, циментира правителството на Борисов, а корупцията в България трябваше да бъде забелязана от Вашингтон?“ Това попита ръководителят на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов по време на дебата в Страсбург за глобалния закон „Магнитски“ на САЩ.

„Тези лица бяха санкционирани от правителството на САЩ заради корупция. Това е ужасяващо свидетелство за пълния провал на българската държава в борбата с корупцията през последните 12 години. И защото говорим за държава членка на Европейския съюз,  този провал е и европейски”, каза пред евродепутатите Петър Витанов.  

„Още по-тревожен е фактът, че България е под пряк мониторинг на Комисията от присъединяването ѝ през 2007 г. именно по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност. Само преди 2 години Комисията заключи оптимистично, че България се бори успешно с корупцията и е показала реален напредък по всички показатели“, добави социалистът.

„Сега една от констатациите няма как да е вярна - или Министерството на финансите на САЩ е погрешно информирано за случващото се в България, или Комисията държи очите си затворени в продължение на много години.

За българските граждани няма съмнение, какво е реалното положение в страната.

В продължение на години Комисията публикуваше весели доклади, изпълнени с бюрократични клишета за състоянието на върховенството на закона и корупцията в България и това постигна две неща:

1. Тя циментира корумпираното правителство на Борисов (ЕНП) във властта, докато той се хвалеше с голямата подкрепа, която имаше в Брюксел, колко близък е с важните хора тук, колко пари Брюксел дава на “своето“ правителство

2. Това подхранваше отчаянието и евроскептицизма на българските граждани - те виждаха, че олигархията става все по-богата и по-дебела с пари от Европейския съюз и българите постоянно питаха – „Защо Брюксел мълчи? Не виждат ли какво става тук? Как би могла Комисията да допусне това?“

Моят въпрос е как тази корупция може да бъде забелязана чак от Вашингтон, но не и от Брюксел. Как можем да претендираме, че Европейският съюз е глобален играч, ако не можем да почистим собствената си къща?“, завърши Петър Витанов.

Пленарният дебат е въз основа на въпрос с искане за устен отговор до Европейската комисия, изготвен от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE). В него евродепутатите отбелязват, че наложените санкции повдигат сериозни въпроси относно подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Членовете на Европейския парламент искат да разберат как Европейската комисия възприема действията на САЩ, които се считат за съюзник на ЕС, предприети срещу корупцията в държава членка и как това се отразява върху оценката на досегашните действия на Комисията по този въпрос.

По-конкретно, евродепутатите питат дали ЕК ще бъде по-активна при сигнализирането и предприемането на действия по отношение на корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в държавите членки, каква ще бъде ролята на Европейската прокуратура и дали ще разработи обща стратегия за борба с корупцията в Съюза.