БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Петър Витанов: Управляващите внушават митове за средствата от ЕС /ВИДЕО/

Повечето пари означават, че ние наваксваме с по-бавни темпове изоставането си спрямо средните европейски равнища

“По отношение на за България управляващите внушават няколко мита. Ние получаваме 1 млрд. повече за кохезионна политика, но това не е успех, а оценка за степента на изостаналост на българската икономика. Повечето пари означават, че ние наваксваме с по-бавни темпове изоставането си спрямо средните европейски равнища.” Това заяви ръководителят на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов. Той даде пример с други страни от Централна и Източна Европа, които вече  са успели да достигнат средноевропейските доходи.

“Една двумилионна държава като Словения  успя да извоюва почти два пъти повече от България, за изостаналите си райони те получиха  350 млн. евро. Една относително съотносима като население държава като Чехия получи - 8 пъти повече - 1.55 млрд. евро по същото перо. Това, за което ние от БСП се борихме- Фондът за справедлив преход е орязан наполовина”, поясни Витанов.

Социалистът посочи, че от тези 29 млрд., с които се хвали Борисов, безвъзмездните средства са една част, а останалото е достъп до капитали и той е  обвързан с резултати. Той допълни, че е позитивно, че  средствата оттук нататък трябва да бъдат обвързани с върховенството на закона и с оценката на европейския семестър, а именно необходимостта от реформи.

“От БСП  сме удовлетворени, че в крайна сметка има постигнато споразумение между страните членки. Това е стъпка към укрепване на европейската интеграция“, завърши Петър Витанов.