БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Петролът поскъпна след иранската атака срещу бази на САЩ

Петролът поскъпна след иранската атака срещу бази на САЩ

След убийството на иранския генерал Касем Солеймани в петък международните пазари отбелязаха поскъпване на петрола с 4%

Цената на петрола веднага тръгна нагоре след съобщението на Пентагона, че ирански ракети са поразили бази на САЩ в Ирак, предаде Си Ен Ен. Страхът, че започва нова ескалация на напрежението, кара купувачите трескаво да се запасяват, за да изпреварят нови поскъпвания.

Американският лек петрол повиши цената си с 1,2% и вече струва 63 долара за барел (159 литра), а сортът Брент се търгува за 69 долара на барел, което е с 1,6% повече от вчера.

След убийството на иранския генерал Касем Солеймани в петък международните пазари отбелязаха поскъпване на петрола с 4%.

"Отмъстителната акция на Иран не е изненада - тревогата е, че това е само началото“, каза пред телевизията директорът на пазарните проучвания в компанията „КлипърДейта“ Мат Смит. Президентът Доналд Тръмп сякаш потвърди думите му, защото заяви, че засега се оценяват щетите и „ще бъдат предприети всички необходими мерки за защита и отбрана“ на американския и съюзническия състав в района. Тръм се закани по-рано, че ще отвърне на всеки ирански удар, ако Техеран предприеме отмъщение за убийството на генерал Солеймани.  

В началото на седмицата имаше кратко успокоение на петролния пазар. Но ако сблъсъкът САЩ-Иран се изостри, скокът на цените ще бъде неизбежен и това ще удари цялата световна икономика, която напоследък показва тенденция към забавяне, прогнозират експерти.

Източник: в. Сега