БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Петролът скочи рекордно

Петролът скочи рекордно

Само за няколко секунди най-продаваният сорт „Брент“ се покачи с около 20 процента – от 60 до почти 72 долара за барел на борсата в Лондон

Рекордно повишение на цените на петрола от тази сутрин. Само за няколко секунди най-продаваният сорт „Брент“ се покачи с около 20 процента – от 60 до почти 72 долара за барел на борсата в Лондон.  Скокът в цената е без прецедент във  фючърсите на този пазар. По-късно през деня цената спадна леко до 68 долара за барел.

Причината за поскъпването са извършените в събота нападения срещу петролна инфраструктура, намалила наполовина производството на Саудитска Арабия, съобщи агенция Блумбърг. Тези нападения доведоха до свиване на световното производство с 5,7 милиона барела на ден (почти половината от саудитския добив), което е около 6 процента от световния добив.

Цената на петрола може да се вдигне до 100 за барел, ако Саудитска Арабия не успее да поднови доставките, загубени заради атаките в края на седмицата, твърдят търговци и анализатори, цитирани от Ройтерс. В петролната вселена тази атака може би е еквивалент на 11 септември, твърди Тилак Доши от консултантската компания "Мюз енд Стансил".

Според агенция Блумбърг  „това е най-значителното в историята смущение в петролните доставки - по-голямо дори от времето на Иранската революция през 1979 г. и на иракската инвазия в Кувейт през август 1990-та“.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп за пръв път намекна за възможен военен отговор срещу Иран - САЩ обвиняват ислямската република за нападението, но очакват Саудитска Арабия да заяви кой стои зад него.

В събота обаче американският държавен секретар Майк Помпейо обвини Иран, че стои зад атаките. Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави нарече тези обвинения "абсурдни", "неприемливи" и "безпочвени".

Износът на петрол от Саудитска Арабия през тази седмица ще продължи нормално, тъй като кралството ще използва запасите си, съобщи източник, цитиран от Ройтерс.

Източник: Дума