БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Пълни са Covid-отделенията в големите столични болници

Пълни са Covid-отделенията в големите столични болници

Разкриват се нови легла, но няма достатъчно персонал

Covid-отделенията във всички големи столични болници са пълни, разкриват се нови легла, но няма достатъчно персонал. В най-голямата спешна болница в страната - "Пирогов", отделят два етажа за настаняване на заразени с коронавирус пациенти и лекари. В същото време повечето болници, които съгласно заповедта на здравния министър трябваше да осигурят легла за лечение на пациенти с коронавирус, изпитват затруднения.

Всичките 70 легла в Пулмологията и в Инфекциозното отделение на столичната болница „Света Анна“ са заети, както и 5-те реанимационни легла за пациенти с Covid.

В белодробната болница "Св. София", която разполага с 49 легла за пациенти с коронавирус, от които 5 интензивни, също няма места, съобщи директорът д-р Любчо Пенев.

61 медици от персонала на спешната болница „Пирогов“ са с ковид, заразени са и 60 пациенти на болницата, съобщи за bTV директорът проф. Асен Балтов:

"От днес започва преразпределение на етажите, така че ще бъдат обособени два етажа - един за пациенти, които ще бъдат лекувани за техните основни заболявания Разбира се, и за това, че са заразени с Covid ще бъдат под активно наблюдение денонощно. По същия начин ще процедираме с един етаж, който ще бъде изцяло за персонала на "Пирогов"".

3 отделения в "Пирогов" са затворени, поради липса на персонал. Търсят се млади медици, които да поемат работата в тях, каза още проф. Балтов. В Алекснандровска болница всички легла са заети, разкриват се и нови.

В университетската болница "Св. Иван Рилски" има общо 40 легла, но само за пациенти диагностицирани с коронавирус по време на лечението си там.

Източник: БНР