БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Почина журналистът Любомир Коларов

Любомир Коларов беше първия директор на БСТВ

След продължително боледуване  на 23 юни почина Любомир Коларов - български журналист и общественик, съобщи съпругата му Лилия Райчева. 

Любомир Коларов е бил главен редактор в БНТ, депутат в XXXVI Народно събрание, както и председател на Комитета по пощи и далекосъобщения. 

Роден е на 25 юни 1943 г. в Бургас. Завършва специалност "Телевизионна и радиожурналистика" в Московския държавен университет "М. В. Ломносов". От 1968 г. работи като репортер, редактор и коментатор на Българската телевизия, а от 1971 г. до 1977 г. е кореспондент на телевизията в Москва. 

Любомир Коларов е бил зам.-главен редактор на Главна редакция "Информация", а от 1982 г. до 1991 г. - главен редактор на редакция "Светът в действие" в БНТ. От 1991 до до 1994 г. е главен редактор на ежедневника "Вечерни новини". Създател е и първи директор на телевизия БСТВ. 

За своята дълголетна професионална дейност Любомир Коларов е оставил във фонда на БНТ над 100 документално-публицистични филма и авторски предавания. В Златния фонд на БНТ са интервютата му с президенти, министър-председатели, ръководители на националноосвободителни движения, международни коментатори и популярни личности. 

Любомир Коларов е бил член на Висшия съвет на Изпълнителното бюро на БСП,  председател на Фондация "Героите на България" и на Сдружението на приятелите на Русия "Александър Невски".