БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Почитаме паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий

Почитаме паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий

Имен ден празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи и Методий

Българската православна църква почита днес паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий.

През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. Тя предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата /Златоустовата/ литургия, Служебник /молитви и четива за различните църковни служби/, части от Псалтира и Требника. С това се полагат основите на старобългарския литературен език.

На 11 май през 1851 г.  по идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира първото тържество, посветено на Св. Св. Кирил и Методий.

Инициативата на пловдивските учители е подета и в други градове през 60-те години на ХІХ в. Единадесети май постепенно се превръща в общобългарски празник на просветата.

Днес 11 май се чества като църковен празник на Светите братя Кирил и Методий, а на 24 май се отбелязва празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Със Света литургия ще бъде отбелязан храмовия празник на катедралата в Ловеч, която носи името на светите равноапостоли Кирил и Методий. Тя ще бъде отслужена от ловчанския митрополит Гавриил, а в богослужението ще участват духовници от цялата епархия.

Катедралата, която носи името на светите братя беше завършена и осветена в края на април 2017 г.

Имен ден празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи и Методий.

Източник: Дума