БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Почитаме Свети Николай Чудотворец

Почитаме Свети Николай Чудотворец

Денят е професионален празник на банкери, рибари и моряци

Днес православната църква чества един от най-обичаните светци в християнския свят - свети Николай Мирликийски Чудотворец. Никулден е храмов празник на много църкви в цялата страна. Денят е професионален празник на банкери, рибари и моряци. Имен ден имат над 192 хиляди българи.  Според празничната традиция за трапезата се приготвя шаран.

Денят е професионален празник на банкери, рибари и моряци. Имен ден имат над 192 000 българи.  Според празничната традиция за трапезата се приготвя шаран.

Животът на роденият през 3 в. Свети Николай накратко може да се опише като отдаден на Бога и изпълнен с чудеса в помощ на изпадналите в беда и нужда. Според църковните свидетелства и до днес неговото молитвено ходатайство никога не бива пренебрегвано и затова се смята, че след Божията майка, той е пръв застъпник за хората. Неслучайно, освен няколкото празници през годината, в седмичния богослужебен цикъл, за негова прослава е отреден четвъртък.

На този ден празнуват своя имен ден Никола, Николай, Николина и техните производни. А освен всички, които вече изброихме, като свой закрилник и патрон го почитат ловджии, банкери, бъчвари и пивовари.