БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПОДАРЪК ОТ 18 МЛРД. ЛВ. ПРЕДИЗБОРНО ЗА ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ДРУЖЕСТВА

Вижте още за поредните скандални маневри на ГЕРБ, и то в навечерието на изборите - този път с пенсиите на хората

Първите пенсионери - българите, родени след 1960 г., тази есен ще трябва да получат втората си пенсия от частните пенсионни фондове или от НОИ, в които през последните 20 години са отчитали уж доброволните им, но задължителни ежемесечни вноски от брутната си работна заплата. По този повод, бързайки да изпреварят изборите и резултата от тях, ГЕРБ се разбързаха да осигурят достатъчно средства в частните пенсионни фондове, за които от години се чува, че имат проблеми с капитализацията.
На практика властта на Борисов ще налее нашите пари във вероятно изпразнените касички на частните пенсионните фондове.

Зам.-председателят на бюджетната комисия и депутат от БСП проф. Румен Гечев остро влезе в темата, като нахока управляващите, че законопроектът е готов от 2 години, по настояване на пенсионните дружества, а влиза в последния момент в парламента. Той обяви, че БСП са против да бъдат защитавани интересите на частните пенсионни фондове и няма да бъдат гумен печат на този законопроект.

„Искам да подчертая в самото начало, че в момента обсъждаме на първо четене законопроект, който касае 17 млрд. и 400 млн. лв., от които зависи стабилността на финансовата система, а от друга бъдещето на пенсионерите и техните пенсии. Поради тази причина ние изразяваме пълно недоумение защо продължава практика на сега управляващите да вкарват проектозакони за 18 млрд. лв. последните секунди преди изборите", заяви проф. Румен Гечев .

Той обърна внимание върху скандалния факт, че този тежък като съдържание проектозакон е влязъл в комисията по бюджет и финанси онзи ден след обяд, а вече влиза в пленарна зала. Комисията за финансов надзор предлага мотиви и нови текстове в размер на почти 34-35 страници, отделно самият закон е 24 страници. Става дума за сложни формули, компенсации на пенсионери, за цени на финансови инструменти, за валутни и левови рискове и това решение трябваше да се вземе за няколко часа.
Проф. Румен Гечев подчерта, че Комисията за финансов надзор казва, че се дават неправомерни права за свободно разпореждане с активите на частните пенсионни фондове.
Депутатите от мнозинството, обаче, бързат да прокарат поредните недоизчистени текстове в ущърб на милиони български пенсионери.