БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПОДОБРЯВАНЕ НА ВИК СЕКТОРА И КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА - ОБЩИТЕ ПОЗИЦИИ В СЕКТОР „ЕКОЛОГИЯ“

Формациите търсят общи приоритети, на базата на които да се състави коалиционно споразумение

В сектор „Екология“ от „БСП за България“ предлагат въвеждането на стимули за разделно събиране на отпадъци и за рециклиране. От левицата смятат, че разходите за управление на отпадъци трябва да се оптимизират, като водещ трябва да е принципът "замърсителят плаща". Сред идеите на БСП са и създаване на екоиндустриални паркове. От лявото обединение предложиха дори самостоятелно министерство за климата, като това среща донякъде подкрепа и от другите формации. БСП настоява и за преразглеждане на дейността на ВиК холдинга и държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Сред проблемите в сектора е и управлението на битови-питейните източници, подземни води и др., изтъкват още от левицата.

От ИТН предлагат да се предприемат спешни мерки за мониторинг на качеството за въздуха. Контрол чрез стимули и мерки трябва да има за транспорта и енергетиката по отношение на замърсяването. Според формацията трябва да се работи за облекчаване процедурите за инсталиране на индивидуални ВЕИ-та. От ИТН предлагат приходите от продажби на квоти за емисии на парникови газове да се използват изцяло за мерки за климата.

Според "Демократична България" екологията има пряко отношение към здравето на хората и затова е водещ сектор за тях. Коалицията подкрепя и борбата срещу мръсния въздух, като предлагат дронове да замерват честотата на въздуха.

От "Продължаваме Промяната" предлага създаване на работещ механизъм за премахване на изоставените строежи, както и решаване на проблема със застрояването на Черноморието. Електрифицирането на транспорта, зелена мобилност, стимулиране на споделеното пътуване също са част от приоритетите за ПП.