БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Политическа криза в Австрия

Себастиан Курц обяви края на коалиционното правителство с Австрийската партия на свободата след оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе.

Само две години след като коалиционното правителство на канцлера Себастиан Курц пое управлението на страна, сега то вече е история. До тук се стигна след като вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка, заради скандален видеозапис. Снощи пет хиляди демонстранти се събраха в центъра на Виена, моменти преди да бъде обявено разпускането на кабинета и свикването на предсрочни избори

Канцлерът Себастиан Курц предложи на президента: "свикване на предсрочни избори и това да стане по-възможно най-бързия начин."
Президентът на страната одобри предложението на канцлера и предстои двамата да обсъдят следващата стъпка.

Според Президента - Александър ван дер Белен: "Сега всичко трябва да бъде направено, за да се въстанови доверието на хората. Оставките бяха първата стъпка, но просперитета на страна та трябва да бъде единствената цел на управляващите".

Лидерът на опозиционната социалдемократическа партия обвини канцлера Курц за бавната му реакция във връзка с видеото. Себастиан Курц е знаел за видеото 48 часа, преди то да стане публично достояние. И какво направи той? Австрия не се нуждае от такова правителство. Австрия се нуждае от стабилност и отговорност.

Федералният президент има правото да разпусне парламента, но обикновено се насрочват избори със закон приет от депутатите. Но те могат да бъдат проведени най-рано в средата на юли или през септември. Това съобщи Австрийската агенция по печата, позовавайки се на източници в правителството.