БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Politico: САЩ бързат да подготвят Киев за пролетна офанзива

Politico: САЩ бързат да подготвят Киев за пролетна офанзива

Над 100 000 украински войници са загинали по време на конфликта в Украйна

Над 100 000 украински войници са загинали по време на конфликта в Украйна, пише вестник "Политико" , позовавайки се на оценки на американски служители.

Както отбелязва вестникът, "много от тези загуби се случват в Бахмут".

По-рано Times съобщи, че медиците в Украйна са изправени пред мащаб на бойни загуби сред военните от въоръжените сили на Украйна и тежестта на нараняванията, които НАТО не е срещал. На свой ред, както писа Financial Times, Западът признава, че украинските войски търпят загуби по цялата фронтова линия.

Американските военни бързат с доставките на оборудване за бойното поле и тренират украинските сили с бързи темпове преди очакваната голяма офанзива срещу Русия, която се очаква до края на пролетта.

Министърът на отбраната Лойд Остин изрази чувство за неотложност в сряда след виртуална среща на многонационалната контактна група по отбраната на Украйна, като каза, че „Украйна няма време за губене“.

С наближаването на пролетта официалните лица на САЩ са все по-загрижени за намаляващите доставки за Украйна от боеприпаси, противовъздушна отбрана и опитни войници. Москва и Киев продължават да хвърлят жива сила в битката за Бахмут, който САЩ не смятат за стратегически важен. Но Пентагонът казва, че независимо от стратегията на бойното поле на Киев, САЩ искат украинските войници да имат оръжията, от които се нуждаят, за да продължат да се бият.

Русия прекара месеци в ракетни удари, опитвайки се не само да причини унищожение, но и да изчерпи запасите от противовъздушната отбрана на Украйна. Украински войници описаха остър недостиг на основни боеприпаси, включително минохвъргачки и артилерийски снаряди. И повече от 100 000 украински сили са загинали в продължилата година война, според американски служители, включително най-опитните войници.

Много от тези загуби се случват в Бахмут, където и двете страни понасят огромни загуби. Водена от войници от наемната група Вагнер, Русия обсажда югоизточния град в продължение на девет месеца, превръщайки го в руини. Украинските сили отказаха да се поддадат, като президентът Володимир Зеленски настоя, че защитата на Бахмут е ключова за задържането на други източни градове.

Остин наскоро каза пред репортери, че Бахмут „има по-скоро символична стойност, отколкото стратегическа и оперативна стойност “.

Вместо това американските служители са по-фокусирани върху подготовката на Украйна за голяма пролетна офанзива за връщане на територия, която те очакват да започне през май. Стотици западни танкове и бронирани превозни средства, включително за първи път осем бронирани превозни средства, които могат да издигат мостове и да позволяват на войските да пресичат реки , пътуват към Украйна за офанзивата. САЩ и техните европейски партньори също изпращат огромни количества боеприпаси и 155-милиметрови снаряди, които Украйна определи като най-спешната си нужда.

Американски служители оказват натиск върху Киев да пази артилерийските снаряди и да стреля по по-целенасочен начин. Това е особено тревожно в Бахмут, където и двете страни изразходват боеприпаси с бързи темпове.

„Някои в Пентагона смятат, че се изразходват боеприпаси твърде бързо“, каза пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командир на силите на американската армия в Европа. 

Киев все още не е определил стратегия, казаха американски служители, но по същество има две възможности: да се придвижи на юг през Херсон към Крим или да се придвижи на изток от северната си позиция и след това на юг, прекъсвайки руския сухопътен маршрут към Крим. Първият вариант не е реалистичен, казаха официални лица, тъй като Русия се е окопала в отбраната си от източната страна на река Днепър, а Украйна няма жива сила за успешна амфибийна операция срещу такъв вид сила. Второто е по-вероятно, казват служители.

В допълнение към изпращането на оръжия и осигуряването на обучение, висши американски генерали бяха домакини на украински военни във Висбаден, Германия този месец за набор от настолни упражнения, за да помогнат на Киев да започне следващата фаза на войната.