БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

"ПОЛИТИКО": КАК БЪЛГАРИЯ СТАНА ДЪРЖАВАТА НА МАФИЯТА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Водещото европейско издание за политически анализи Политико излезе с обширен материал, посветен на продължаващите втори месец протести в България

В статията на Политико се говори, че в най-бедната страна от Европейския съюз мафиотският елит действа над закона и задушава икономиката. Според социологическите проучвания две трети от българите подкрепят протестите.

В статията се изразява мнение, че опитите на Европейския съюз да прокарат правна реформа в България се е провалила - в страната така и не е имало осъдени политици или кръстници на мафията, което подхранва народното недоволство. Напрежението се изостря и от факта, че според протестиращите средствата, които ЕС налива в страната, всъщност подхранват мафията.

Европейските средства изтичат във ферми, които не съществуват и в пътища, които се покриват с дупки буквално няколко месеца след завършването, изискващи нови и изгодни за определени, свързани с властите, компании, обществени поръчки. Но Брюксел и Берлин не критикуват Борисов - в крайна сметка той, според автора Кристиан Оливер, е ключов съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Европейската народна партия.

Недоволните българи обаче са готови да останат на протестите докрай, съобщава Политико. Масло в огъня налива и скорошната разправа на правителството към веригата за детски играчки Хиполенд, чийто собственик се обяви против правителството. Оказва се, че за да може един бизнес да процъфтява, а един човек да израства в обществото, те да са свързани с управляващата партия ГЕРБ.

Нищо чудно, че протестиращите в България си искат държавата обратно, резюмира Оливер.