БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПОЛША НАЛАГА ГЛОБА ОТ НАД 7 МЛРД. ДОЛАРА НА ГАЗПРОМ

ПОЛША НАЛАГА ГЛОБА ОТ НАД 7 МЛРД. ДОЛАРА НА ГАЗПРОМ

Руският енергиен гигант ще обжалва решението

Пореден удар срещу Северен поток 2. Полша глоби "Газпром" със 7 милиарда и 500 милиона долара заради изграждането на газопровода. Руският енергиен гигант ще обжалва решението.

Освен това Управлението за защита на конкуренцията и потребителите на Полша наложи глоби от 100 милиона долара и на 5 европейски компании, които си сътрудничат с "Газпром".Регулаторът настоява те да прекратят споразумението за партньорство по изграждането на газопровода „Северен поток-2“. Мотивите за санкцията са, че строителството на газопровода нарушава полското антимонополно законодателство, правилата за лоялна конкуренция и завършването на неговото строителство може да доведе до ръст на цените на газа.
"Газпром" и европейските му партньори са обвинение също така, че не са съгласували с Варшава създаването на съвместно дружество за реализация на проекта.
Последва реакция от Кремъл. Руската страна не се съмнява, че "Газпром" ще предприеме юридически контрадействия за защита на интересите си, заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков. Той изрази съжаление , че това внася допълнително непрежение в руско-полските отншения, които по неговите думи и без това не са процъфтяващи.