БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Полша се обърна към Конгреса на САЩ за подкрепа за получаване на обезщетение от Германия

Полша се обърна към Конгреса на САЩ за подкрепа за получаване на обезщетение от Германия

Германското правителство многократно е посочвало, че не вижда причина за никакви плащания, тъй като през 1953 г. Полша официално отказа репарации

Полските власти са се обърнали към Конгреса на САЩ с молба за съдействие за получаване на компенсация от Германия за щетите, причинени на Полша по време на Втората световна война. Това заяви във вторник на брифинг заместник-министърът на външните работи на Полша Аркадиуш Муларчик, който ръководи група експерти, които подготвяха доклад за загубите на страната от действията на нацистите.

"През последните седмици и месеци предприехме редица стъпки, за да привлечем международното внимание към проблема с получаването на военни компенсации. МВнР се обърна към редица международни организации - ООН, Съвета на Европа, ЮНЕСКО, както и 50 страни членки на Съвета на Европа, НАТО и ЕС“, припомни той.

"Днес се обръщаме към Конгреса на САЩ. Ние вярваме, че САЩ са ключова страна, когато става дума за зачитане на международния ред, правата на човека, върховенството на закона, международното правосъдие", каза Муларчик.

„Разчитаме на подкрепата на нашите партньори от Съединените щати, американските законодатели, за получаване на компенсации за Полша за последиците от Втората световна война“, каза той.

На 1 септември полските власти представиха тритомен доклад, изготвен от експерти на републиката за загубите, понесени от Полша в резултат на нападението на нацистка Германия и германската окупация през 1939-1945 г. Обявената обща сума беше 6,2 трилиона PLN (около $1,3 - 1,5 трилиона). На 3 октомври полският външен министър Збигнев Рау подписа нота с искане Германия да плати обезщетение.

Германското правителство многократно е посочвало, че не вижда причина за никакви плащания, тъй като през 1953 г. Полша официално отказа репарации. Варшава твърди, че споразумението от 1953 г. е подписано в нарушение под натиска на СССР и се е отнасяло само до несъществуващата Германска демократична република и Полската народна република, която според местни анализатори не е била суверенна държава.