БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Получаваме F-16 почти без въоръжение

Получаваме F-16 почти без въоръжение

България се е съгласила на сериозно орязване на пакета за изтребителите, показва договорът с американците

България ще получи изтребителите F-16 с много намалени способности, орязан е сериозно функционалният пакет на самолетите. Това показва договорът между България и САЩ, с който разполага Епицентър.бг. От документа се вижда, че предупреждението, което направи президентът Румен Радев преди няколко седмици е факт. При договорената цена ще получим самолети с много "изпилени" оперативни способности, за които не е ясно дали ще са от полза за нуждите на военно-въздушните ни сили.

България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”. При пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12. Орязва се и броят на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II от 20 на 12. Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12, пише Епицентър.
 Протоколът за преговорите по цената на пакетната сделка за F-16 е подписан от командващия българските ВВС ген.-майор Цанко Стойков и Мишел Хизон, директор на департамент в Агенцията за сътрудничество по отбрана и сигурност, на 17 май.

Преговорите са се състояли между 8 и 14 май в САЩ.
Намален е също и броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65. Намаляване има и при броя заявени резервни части и консумативи, които ще се поддържат на склад в България (т.нар. „техническа аптечка”).

Премахва се и цялото оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане (FOB – Forward Operational Base), което значи, че машините ще са вързани към основната база в Граф Игнатиево.
Двата тренажора, които ще се поставят в авиобаза Граф Игнатиево, ще са от по-нисък клас.
ВВС са изготвили докладна записка за разходите по изграждането на специфичната инфраструктура необходима за експлоатацията на F-16, разходите по основния ремонт на авиобазата, плюс разходите, нужни за това бойното дежурство да се носи от друга база за поне няколко месеца. Сметката е показала 200 млн. лева, като половината сума е за специфичната за F-16 инфраструктура.
Освен това България е поискала да отпаднат разходите за транспорт на оборудването и въоръжението, което върви с изтребителите, като тази организация и нейното заплащане остава в български ръце и се отлага във времето.

България трябва да плати сама транспорта на цялото оборудване от САЩ (с включена застраховка на стоките), прелитането на осемте самолета, както и разходите по складирането на въпросното оборудване в САЩ, защото то става собственост на България, в мига в който се приключи с производството му. Вероятно ще трябва да се плати и за оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане.
Цялостна поддръжка в България няма да има, като по-сложните системи и агрегати ще се ремонтират зад граница. У нас ще се прави поддръжка на ниво O-Level (линейно обслужване) и до известна степен на I-Level (еквивалентно на поддръжката в ТЕЧ). Тежкото обслужване (D-Level) няма да става у нас.

В края на документа се подчертава, че нотифицираната цена от 1,6 млрд. долара не е окончателна - крайната цена на проекта зависи от изискванията на българската страна.
В проектодоговора, изпратен на България, е заложено, че предаването на първите два F-16 ще стане през юли 2023 г.
Останалите шест машини ще бъдат получени на две порции – едната през октомври 2023 г. и последната през януари 2024 г. 

За това, че България се е съгласила на изключително големи отстъпки, разкри днес зам.-военният министър Атанас Запрянов. Не сме заявили голям пакет от запаси от оръжи. Ще се наложи да закупуваме допълнително повече ракети, каза той. По думитуе му "нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжения". Това е една инвестиция, която блокира възможностите за дълго време, а е със срок на годност и изисква голяма поддръжка, обясни Запрянов. И добави, че закупуването на управляваемо оръжие ще в бъдеще време. Самолетът като бордови системи разполага със всички кодове и системи за управление които са отключени за всяко управляемо оръжие, което ще закупим в перспектива, поясни той.

Припомняме, че още в края на май месец военният министър Красимир Каракачанов обеща, че всяко намаление на цената, което успеем да договорим, няма да е сметка на способностите на самолета.
Когато военният министър е правил това изявление обаче, договореностите за орязване на пакета по сделката вече са били факт - подписите на българската страна са положени на 17 май.
Още тогава експерти предупреждаваха, че българският преговороен екип няма да успее да съчетае по най-добрия начин цена и способности на самолетите при тази сделка.

Източник: вестник "ДУМА"