БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Пореден протест на медицинските специалисти

Сред исканията на здравните работници са достойно заплащане и реформи в сектора

Медицинските специалисти на нов национален протест пред Министерски съвет. Въпреки проливния дъжд, стотици медицински работници се събраха в столицата, за да изразят недоволството си от здравното министерство. Протестиращите искат болниците да не бъдат търговски дружества и основна работна заплата да е в размер на две минимални работни заплати, но за цялата страна.
 

"Щатната заплата във видинската болница е 590 лв. На хора, даващи квалифициран работен труд!", сподели Владислава Славова от МБАЛ - Видин.

Сред исканията на протестиращите са и допълнително заплащане на нощния труд, както за медицинските сестри, които работят в спешните отделения, така и за тези в отделението по интензивно лечение и анестезиология. 

"Има пари, но са някъде и просто искаме прозрачност – да се разбере кой, какво прави в крайна сметка и защо ние сме най-ощетените.", каза Павлина Михайлова от МБАЛ-Ботевград. 

Резултат с изображение за протест медицински сестри 15 май
Медицинските работници желаят и промяна в категорията на труд, която в момента е трета категория. Омбудсманът Мая Манолова подкрепи здравните работници за пореден път.

"Всеки от нас е пациент. Медицинските специалисти се борят за нас. Затова да имаме здравна система и добро обслужване. Те дават пример за кураж и гражданска доблест.", заяви Манолова. 

След първия голям протест на медицинските сестри през март, правителството отпусна 50 милиона допълнително на болниците. Но според медицинските сестри, нищо от тези пари не е достигнало до тях. Протестът на здравните работници не е подкрепен от съсловните и синдикални организации. Той се организира със собствени средства.


Автор: Таня Германова
0_c5f9cf45ecb9b3110fc9574a83f26da6.jpeg