БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Пореден срив на акциите на Credit Suisse поднови напрежението в банковия сектор

Пореден срив на акциите на Credit Suisse поднови напрежението в банковия сектор

Това доведе до подновяване на напрежението в целия банков сектор предизвиквайки нова вълна от продажби на акции на водещи кредитори

Европейските банкови акции подновиха спада си по време на търговията в сряда след затишието ден по-рано, тъй като инвеститорите продължават да преценяват последиците за сектора от колапса на Silicon Valley Bank преди срещата на Европейската централна банка в четвъртък, както и продължаващите разпродажби на акции на Credit Suisse.

Цената на акциите на голямата швейцарска банка се сриват с над 20% към ново рекордно дъно малко под 2 франка за акция, след като най-големият акционен в Credit Suisse - Saudi National Bank изключи възможността да й предостави повече парична ликвидност, предаде Блумбърг.

"Отговорът е абсолютно не, поради много причини извън най-простата причина, която е регулаторна и законова", заяви пред Блумбърг председателят на Саудитската национална банка Амар Ал Худайри в отговор на въпрос дали банката е готова за допълнителна финансова помощ, ако има ново искане от Credit Suisse за допълнителна ликвидност.

 

Саудитската национална банка, която е 37% собственост на суверенния фонд на кралството, стана най-големият акционер на Credit Suisse в края на миналата година, след като придоби 9,9% дял в швейцарския кредитор за 1,4 млрд. франка. Само за няколко месеца тя вече претърпя загуба от повече от 500 милиона франка.

Ал Худайри посочи, че за допълнителен капитал за момента "не може да става и дума". Той каза, че увеличаване на дела ще доведе до допълнителни регулаторни пречки.

"Ако надхвърлим 10-те процента, всички нови правила влизат в сила, независимо дали са от нашия регулатор, от швейцарския или от европейския регулатор. Не сме склонни да влезем в нов регулаторен режим. Мога да цитирам пет или шест други причини".

Това доведе до подновяване на напрежението в целия банков сектор предизвиквайки нова вълна от продажби на акции на водещи кредитори.

Акциите на BNP Paribas и Societe Generale дори бяха спрени за кратко от търговия след спад с повече от 8%, след което те продължават да поевтиняват с около близо 10 на сто.

Акциите на UBS Group, Deutsche Bank, Banco Santander, Intesa Sanpaolo и Barclays пък поевтиняват с межди 6 и 8%.

Анализатори от американската банка Citigroup отбелязват, че неотдавнашното солидно покачване на европейските акции е поставило началото на реализиране на печалби от инвеститорите и че европейските банки остават уязвими към по-голяма слабост в близко бъдеще.

Индексът Stoxx Europe 600 Banks се понижава с близо 6%, което задълбочава неговия спад през последната седмица с около 14%. От началото на годината до затварянето на търговията снощи индексът Stoxx Europe 600 Banks нарасна с 10%.

Очакваното ново повишение на лихвите на ЕЦБ на заседанито в четвъртък с нови 50 базисни пункта подслива напреженето в банковия сектор.

Напрежението в Европа се пренася и на фондовите борси в САЩ, където фючърсите на основните индекси обърнаха вчерашната позитивна посока и бележат спадове преди отварянето на Уолстрийт. Фючърсите на индекса DJIA вече падат с над 550 пункта (понижение с 1,75%), на широкия фондов индекс S&P500 се понижават с 1,77%, а на технологичния индекс Nasdaq - с 1,52%.

Под нов натиск от продажби отново се оказват регионалните американски банки, като на извънборсовата търговия акциите на Zions Bancorp поевтиняват с 3,26%, а на Pacific West - с близо 7 на сто.

Инвеститорите са в напрегнато очакване и на важните данни за продажбите на дребно в САЩ през февруари, както и на тези за производствени цени през втория месец на годината.

Източник: БНР