БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ПОРЕДНА АТАКА НА ВЛАСТТА СРЕЩУ МЕДИИТЕ

Власт- имащите в България с поредна атака срещу медиите. В национален ефир председателят на НФСБ - Валери Симеонов си позволи да обвини в корупция директора и един от водещите журналисти на частна медия

Според Валери Симеонов директорът на Новините на БТВ - Венелин Петков и водещият на сутрешния блок – Антон Хекимян са корумпирани, защото не били реагирали на сигналите на собственика на Efbet Цветомир Найденов по повод престъпните схеми на Васил Божков.

"Или телевизионните водещи не са корумпирани?! Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, на които на 15 декември им е казано цялата история на Найденови, престъпната схема на Божков с ощетяване на държавата със стотици милиони и те са мълчали... Аз бих пратил прокуратурата при тях да ги привика. Има закон, Наказателен кодекс - всеки, който узнае за престъпление, е длъжен да докладва за него пред съответните институции. Не съм го проверил, но е така!"

Думите на Валери Симеонов идват само часове след като Цветомир Найденов разпрати писмо до медиите. В него, бизнесменът и собственик на Efbet сигнализира за медийно затъмнение и покриване на информация свързана с финансови нарушения от страна на Васил Божков. Той се оплака от медийно затъмнение и конкретно от "Дневник" и btv. От частната медия отговориха и на Симеонов, и на Найденов с официална позиция. В нея се казва:

"Днес в национален ефир депутатът Валери Симеонов направи безпочвени твърдения относно почтеността на директора на „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV Media Group Венелин Петков и водещия на „Тази сутрин“ Антон Хекимян. bTV Media Group заявява, че застава твърдо зад своите служители и ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата. Във връзка с това и с новите неверни и подвеждащи твърдения на бизнесмена Цветомир Найденов относно работата на редакцията на bTV, бихме искали да напомним, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация." 

БТВ бeше една от малкото медии, които дадоха и обратната на властите гледна точка на казуса с Божков – като Антон Хекимян проведе телефонни интервюта с подгонения от прокуратурата и вече напуснал страната Васил Божков. Именно Валери Симеонов беше инициатор на промените в Закона за хазарта, с който беше наложен държавен монопол върху хазарта и на практика заличeн бизнеса на Васил Божков.

В подкрепа на колегите журналисти от БТВ се обявиха повечето медии у нас. Междувременно стана ясно, че шефът на новините на bTV Венелин Петков е обявил публично, че ще съди бившия вицепремиер Валери Симеонов заради обвиненията, че телевизията е укрила важна информация за хазартната война. Дирекция Новини на БСТВ също определя изказването на заместник председателя на Народното събрание като недопустимо и грубо вмешателство в свободата на словото у нас.