БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПОЖАРЪТ В АМЕРИКАНСКИЯ ЩАТ КАЛИФОРНИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ИЗВЪН КОНТРОЛ

ПРОДЪЛЖАВАТ И ПОЖАРИТЕ В ГЪРЦИЯ

Големият пожар в американския щат Калифорния продължава да бушува извън контрол. Той е един от най-големите в щата за годината и принуди хиляди жители на отдалечени планински населени места да се евакуират.

Към неделя пламъците са погълнали 56 квадратни километра гора близо до националния парк Йосемити в американския щат Калифорния. Близо 6 хиляди жители на зоната са получили заповеди да се евакуират, но някои са отказали да го направят. За това съобщава Ейдриън Фрийман от горската служба на САЩ.

Около 2000 пожарникари се борят с бедствието. В борбата с огъня участват още самолети и булдозери, като гасенето е затруднено от стръмния терен, високите температури и ниската влажност.

Пламъците са унищожили най-малко 10 жилищни и индустриални сгради и са нанесли щети на още пет.

И в Гърция не стихва борбата с огнената стихия. Ситуацията там се усложнява от горещото време, като обакванията са термометрите да достигнат до 42 градуса.

Продължават да бушуват пожарите край археологическия обект Древна Олимпия, на остров Лесбос в източната част на Егейско море и в Пела в административната част на Централна Македония.

За последното денонощие в южната ни съседка са избухнали 54 пожара.