БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРАВИТЕЛСТВОТО С ПОМОЩ КЪМ БИЗНЕСА:КОМПЕНСАЦИЯ В РАЗМЕР НА 110 ЛВ. ЗА МЕГАВАТЧАС

СТЕФАН ЯНЕВ: НАМИРАМЕ СЕ В ТЕЖКА ПАНДЕМИЧНА СИТУАЦИЯ И ТОВА НЕ Е СПЕКУЛАЦИЯ

Подкрепата за бизнеса ще бъде в размер на 110 лв. за мегаватчас. Първоначално е била обсъждана сумата от 50 лв. , но след среща с потребителите са определили сумата като крайна недостатъчна заяви премиера Янев.

"Периодът на подпомагане ще бъде от 1 октомври тази година до 30 ноември 2021. Компенсациите ще се изплащат до края на годината. Помощта ще се отпуска автоматично, въз основна на сключен договор между мин. На енергетиката и търговците на ел. енергия. Бюджетът на програмата е в общ размер на 450 млн. лв.", заяви служебният министър-председател Стефан Янев .

Стефан Янев коментира и пандемичната ситуация в страната. Той допълни, че Ковид ситуацията в страната е тежка, а здравната система е на границата на своя капацитет. Премиерът подчерта категорично, че въвеждането на зеления сертификат е временна мярка и след подобряване на ситуацията документът няма да бъде необходим.

"Направихме грешка, да се греши е нещо неизбежно, нещо човешко и ние се опитваме да коригираме действията си-винаги когато е необходимо. Но същевременно направихме и много положителни стъпки, чийто ефект не е много видим в момента. Сигурен съм, че ще бъде усетен в перспектива", заяви служебният министър-председател. 

В свое заключение Янев призова за адекватно и градивно поведение към проблемите за здравето на нацията.


Автор: Варсен Такворян
varsen_7da35cafbdc0ceb9b32176a1cc551848.jpeg