БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Правната комисия на НС подкрепи ветото на Радев

Становището на Радев по текстовете за спекулата бе одобрено единодушно

Ветото, което президентът Румен Радев наложи вчера върху някои разпоредби на нови закон за извънредното положение, беше обсъдено и подкрепено за рекордните 15 минути от парламентарната правна комисия тази сутрин, съобщава в. Сега. Радев върна за ново обсъждане текстовете в закона, засягащи наказанията за разпространение на невярна информация в условията на епидемия, както и тези, насочени срещу спекулата.

Правната комисия се справи толкова бързо, тъй като на практика срещу ветото нямаше никаква съпротива. Зад него застанаха всички политически сили, включително ГЕРБ. Още предния ден премиерът Бойко Борисов, макар и разгневен на Радев заради критиките му към управляващите, даде да се разбере, че партията ще приеме забележките на президента, само и само да бъде прегласуван законът максимално бързо и да влезе в сила.

От страна на БСП, депутатът Крум Зарков заяви, че социалистите ще подкрепят изцяло ветото на президента – и за т.нар. фалшиви новини, и за спекулата. Той обеща, че БСП скоро ще внесе нови предложения специално за спекулата и подчерта, че левицата няма да позволи някой да печели на гърба на хорското страдание.

Зарков уточни, че дотук се стигнало заради "изнасилената процедура" . От името на ДПС, Йордан Цонев заяви, че ДПС ще подкрепи ветото.

Припомняме ви, че в неделя президентът Румен Радев наложи вето на разпоредби от приетия от Народното събрание Закон за мерките и действията по време на извънредното положение.