БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Православната църква почита Вяра, Надежда, Любов и майка им София

На 17 септември е и празника на София

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла благочестива християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери — Вяра, Надежда и Любов. Майката и нейните деца не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито.
Това не се харесало на тогавашния император Адриан, който се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида. Младите момичета останали непреклонни, след което императорът заповядал да ги изтезават жестоко.
Майка им била принудена да гледа нечовешките страдания на своите деца. Тя проявила необикновена сила през цялото време, но дъщерите й не издържали на мъченията и издъхнали. Императорът разрешил на София да вземе телата на децата си и да ги погребе.
Три дни след кончината им София също умира и била положена при тлените останки на своите дъщери. Църквата почита Света София и като мъченица, защото е изживяла ужасна болка, за да запази вярата си. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. във френската област Елзас.
На днешния ден своя празник чества и столицата на България.