БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Празнуваме Деня на детето

Празнуваме Деня на детето

Тази година е организирана богата програма за малки и големи на различни места в страната

На 1 юни всяка година празнуваме Деня на детето. Тази година е организирана богата програма за малки и големи на различни места в страната.

Официално Денят на детето се празнува от 1950 г., включително и в България. Празникът вече е на 72 години, но началото му идва много по-рано – през 1924 г., когато Обществото на народите (ОН) приема Женевската декларация за правата на детето.

През август следващата година в Женева, Швейцария, се провежда и първата Световна конференция за благосъстоянието на децата, на която присъстват представители на 54 страни, които приемат и подписват Женевската декларация, както и официално определят датата 1-ви юни за Международен ден на детето.

На този ден същото година генерален консул на Китай в Сан Франциско събира десетки сираци и организира за тях празненство по случай традиционния китайски фестивал “Лодката на дракона”.

В България празникът датира от 1950 г., след като година по-рано в Москва Съветът на Международната демократична федерация на жените определя 1 юни за Международен ден за защита на децата. Празникът се отбелязва в памет на всички деца загинали през Втората световна война.

Днес 1 юни като Международен ден на детето се празнува в над 40 държави по света, но в много страни са определени други дати, посветени на малчуганите.