БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Празнуваме Димитровден

Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец - Димитровден. Вярва се, че с празника настъпва зимата.

Свети Димитър е роден през 3 век в гр. Солун като син на градоначалника, като впоследствие той сам заема поста. Начело на града той позволява открито да се изповядва и да се слави християнската вяра.

Това му решение разгневява император Галерий, който го хвърля в затвора, където е и убит от войниците на императора.

Заради тази му мъченическа смърт православието го провъзгласява за светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Името на Свети Димитър е свързано и с историята на българския народ. През 1185 година, по време на двувековното византийско робство, братята боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на Свети Димитър.

Народните поверия гласят, че Димитровден бележи и началото на зимата. Смята се, че в полунощ срещу празника небето се отваря, за да дойде и първият сняг.

Според легендата Св. Димитър е и по-голям брат на св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки.