БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРЕДАДОХА НА СЪД ШЕСТИМА ОТ ГРУПАТА ЗА ШПИОНАЖ В ПОЛЗА НА ДРУГА ДЪРЖАВА

Обвинените са образували, ръководили и участвали в събирането и издаване на информация за чужда държава, представляваща държавна тайна

Военно-окръжната прокуратура в София внесе в съда обвинителен акт по разследването за шпионаж срещу шестима души. Те са образували, ръководили и участвали в събирането и издаване на информация за чужда държава, представляваща държавна тайна.

Три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер. На двама от обвиняемите са повдигнати обвинения и за държане на огнестрелни боеприпаси, без разрешение.

Като ръководител на групата е обвинен бивш отговорен служител във Военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове с неограничен достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС. Участниците в групата събирали класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване. Срещу заплащане те я предавали на ръководителя на групата, а той - на служител в посолството на чуждата в държава.

В групата участвали двама действащи офицери от служба "Военна информация", ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и ръководен служител в администрацията на парламента.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.