БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Предишна проверка на „Струма“ е открила липса на знак и лоша маркировка

Предишна проверка на „Струма“ е открила липса на знак и лоша маркировка

Поверка в участъка на мястото на катастрофата на АМ „Струма“ е имало преди около два месеца

Поверка в участъка на мястото на катастрофата на АМ „Струма“ е имало преди около два месеца. Тя е констатирала липсата на знак  и лоша маркировка. Тази информация се съдържа в отворено писмо до регионалния министър Виолета Комитова и до директора на НСлС Борислад Сарафов от Института по пътна безопасност. Изводите от проверката са на областното пътно управление. То изпраща доклада си в Агенция „Пътна инфраструктура“.

Институтът за пътна безопасност е възложил преди около два месеца проверка на магистрала „Струма“ на международен одитор. Установено е, че обезопасителните мантинели не са монтирани съгласно изискванията. В района не са настъпвали множество произшествия, които са увреждали мантинелите. В конкретния случай, в средната разделителна ивица се вижда, че е имало преинсталация на съоръжението. Предполага се, че е имало предишна катастрофа в същия участък. Съединението на мантинелата е монтирано неправилно с два болта вместо с четири, каквото е изискването. Това е и причината мантинелата да се разкъса въпреки ниската скорост, с която се е ударил автобусът.

Също така е констатирано, че има липсващи знаци и повредена маркировка.

Съгласно Закона за пътищата  АПИ извършва периодична инспекция на републиканските пътища в експлоатация, най-малко два пъти годишно, за да се гарантират достатъчни равнища на безопасност на конкретната пътна отсечка.

От Института за пътна безопасност настояват тази информация  да бъде проверена от разследващите органи.

Източник: Дума