БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Предлагат почти пълно затваряне на държавата от петък

Предлагат почти пълно затваряне на държавата от петък

Въвеждат нови мерки в държавата

Въвеждат нови мерки в държавата. Те влизат в сиила от петък 27 ноември, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Днес предложих тези мерки на премиера и предложих те да влязат в сила от 27 ноември. Предстои те да бъдат обсъдени и правителството да вземе решение", каза той и обяви следните предложения:

- Удължаване срока на извънредната обстановка до края на март 2021 г.;

- Преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски училища и ясли и преминаване в електронна среда на обучение за всички;

- Преустановяване на колективни спортни мероприятия, семинари, конгресни мероприятия, развлекателни мероприятия, частно организирани тържества;

- Нощните заведения и дискотеките остават затворени;

- Преустановяване на работата на ресторанти, кафе сладкарници, барове и др. Те могат да работят само за доставки по домовете;

- Преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, с изключение на аптеки, дрогерии, застрахователи, банки;

- Преустановят се вътрешните и външни екскурзии

„ Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Аз няма да бъда министъра, който ще предаде усилията им. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки. Днес ги предложих на министър-председателят на България. Предложих тези мерки да влязат от петък, те ще бъдат обсъдени на министерски съвет”, обяви здравният министър.

КПП-та в областните градове няма да има.

„Тази мярка е доказала своята неефективност във времето, особено при дифузно разпространение на болестта”, обясни проф. Ангелов.

Главният държавен здравен инспектор представи данни за заболяемостта в страната. Тя  надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмицата в страната, което е нарастване със 102%. България е на 11 място по заболеваемост в Европа.

Директорите на големите столични болници споделиха, че натискът върху медиците е огромен. Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски разказа за случаи на повторно заразяване при служители на лечебното заведение.