БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НОРВЕЖКИЯ ПАРЛАМЕНТ ПОДАДЕ ОСТАВКА ЗАРАДИ СКАНДАЛ С ВЕДОМСТВЕНИ ЖИЛИЩА

Оказва се, че Ева Кристин Хансен и съпругът ѝ са притежавали къща близо до столицата от години и не са имали право на ведомствено жилище

47-годишната Ева Кристин Хансен попадна в светлината на прожекторите, след като се разбра, че е получила луксозен ведомствен апартамент в столицата срещу символичен наем, въпреки че има къща на двадесетина километра от Осло. Тя обаче се е регистрирала като живееща в провинцията, за да получи правото да ползва апартамент в столицата.

Хансен заяви, че подава оставка, защото не може председателя на законодателния орган да вреди на реномето му. Тя се оправдава, че е тълкувала погрешно правилата.

Това не е първият скандал с ведомствени жилища за норвежки политици. Така през септември министърът на социалните въпроси и жилищната политика Киел Инголф Ропстед подаде оставка, след като се оказа, че е излъгал, че живее в родителите си на село, за да получи и той квартира в центъра на столицата. Междувременно е преписал на съпругата си апартамента им в Осло, който се оказва, че е давал под наем.

Вчера от прокуратурата на Скандинавското кралство съобщиха, че още шестима народни представители са разследвани заради подобни проблеми с местожителството.