БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Партията, която спечели ще наложи сценария, според който ще се развиват бъдещите отношения между кралството и Европейския съюз

Повечето избирателни секции са разположени в училищата, заради което, за радост на учениците, часовете бяха отменени. Но държавата не дарява ден отпуск на родителите им - британците ще гласуват преди или след работа.

Ще бъдат избрани 650 депутати в едномандатни избирателни райони. Според последните социологически проучвания, шансовете на управляващата Консервативна партия да остане на власт са най-високи. Торите, оглавявани от премиера Борис Джонсън, могат да разчитата на 340 мандата. Той планира Брекзит да бъде проведен при всеки случай.

Очаква се влиянието на Лейбъристите да падне. Предвижда се да получат около 34% от гласовете в сравнение с 41% през 2017 година. Те настояват да се проведе повторен референдум за развода. За Либералдемократите, които настояват за пълно отменяне на Брекзит биха гласували 13% от допитаните.

Възможно е обаче нито една партия да не получи мнозинство. Подобна ситуация, известна във Великобритания като висщ парламент, заплашва да запази неопределеността по въпроса за Брекзит.

Първите резултати се очакват в петък сутринта, като евентуален оспорван вот може да забави обявяването.