БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРЕДСТОЯЩО В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Депутатите ще гласуват промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-тежки санкции за компютърни престъпления

Депутатите ще гласуват промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-тежки санкции за компютърни престъпления.

Ще се гледат промени и в Закона за събиране на вземания по потребителски договори. Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова ще представи законопроекта в Народното събрание. Промените предвиждат край на тормоза над хилядите български длъжници от страна на колекторски фирми.

В пленарната зала влизат и две проекторешения на ГЕРБ, свързани с доклад на Сметната палата за обществените поръчки на Агенция „Пътна инфраструктура“ и за временна комисия за всички меморандуми, подписани от Министерския съвет за последната 1 година.

Поправките в Наказателния кодекс, които депутатите ще гледат на първо четене завишават максималните наказания за компютърни престъпления сред интелектуалната и индустриалната собственост и за престъпления, свързани с детска сексуална експлоатация в интернет.

За умишлено заразяване на компютърна мрежа, която е част от критичната инфраструктура, наказанието е лишаване от свобода до 12 години и глоба до 20 хиляди лева.

Парламентът ще гласува и дали да създаде временна анкетна комисия по искане на ГЕРБ, в която да разгледа всички меморандуми и писма за намерения, подписани от МС в периода 12 май 2021 до 20 април 2022 година.