БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРЕГОВОРИ ЗА ЕВАКУАЦИЯТА НА "ДОНБАС"

Това съобщи вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук

Киев води преговори за евакуацията на ранените бойци от националистическия полк "Азов" от завода "Азовстал" в Мариупол. Това съобщи вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук. Турция ще бъде посредник, а Червения кръст също участва в преговорите. Тежките сражения за обекта продължават, както и в източните части на Украйна.

На 7 май беше обявено завършването на евакуацията на цивилни от Азовстал. Членове на полка "Азов", окопали се в завода, многократно са отказвали да се предадат, страхувайки се, че могат да бъдат убити или измъчвани. Москва отказва всякакви разговори за излизането им от обсадата, освен ако не се предадат безусловно.

Според запознати източници от украинския парламент в момента Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е влязъл в ролята на посредник и е поискал от руския си колега Владимир Путин да позволи на украинските защитници от завода „Азовстал“ да бъдат отведени в Турция през пристанище Бердянск.

Русия е извършила четири ракетни атаки срещу петролната рафинерия в град Кременчук в Полтавска област. Руските войски бавно, но сигурно напредват в Донбас.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е готов да разговаря с руския президент Владимир Путин и че трябва двете страни да постигнат споразумение, но без поставяне на ултиматуми.

"Искаме руската армия да напусне нашата земя, ние не сме на руска земя. Няма да спасяваме имиджа на Путин, като плащаме с нашата територия. Това би било несправедливо", заяви Зеленски.

На този фон украинските военни съобщават, че продължават успешни контранастъпателни операции в района на Харков. Вторият по големина град в Украйна обаче продължава да бъде обект на обстрели, като много жители търсят подслон в метрото.